Door te bespreken, kunnen we het doorbreken’

weblogberichten

Onlangs lanceerde de rijksoverheid de publiekscampagne ‘Met elkaar trekken we de grens’. De actie is vooral gericht op het bespreekbaar maken en aanpakken van seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG) op de werkvloer. Mariëtte Hamer, regeringscommissaris SGG en seksueel geweld, publiceerde vrijwel tegelijkertijd de Handreiking Cultuurverandering op de werkvloer. Een lijvig maar toegankelijk document over preventie en aanpak van SGG. Als grootste werkgever van Nederland steekt de Rijksoverheid uiteraard de hand ook in eigen boezem. Onderzoek geeft aan dat drie procent van de ambtenaren last heeft van ongewenste seksuele aandacht. Werk aan de winkel! 

Een cultuurverandering gaat niet van vandaag op morgen en is vooral een gezamenlijke verantwoordelijkheid van manager en medewerker. Vroege preventie en snelle interventie bij meldingen en conflicten zijn voorwaarde voor een effectieve en efficiënte aanpak van SGG. In de praktijk schoort het daar vaak aan. Dat is op zichzelf genomen vreemd want in de praktijk is daar de meeste winst te behalen. Immers spoedeisende hulp kan langdurige therapie voorkomen en is, niet geheel onbelangrijk, kostenbesparend.

In haar handreiking geeft Hamer de opvolging van meldingen een belangrijke plek. Ze heeft terecht ruime aandacht voor interventies als een informeel gesprek, een gesprek onder begeleiding en mediation. Melder en beschuldigde krijgen, als ze dat willen, de kans om in een veilige omgeving in gesprek te gaan en samen te zoeken naar een oplossing. Herstel van de werkrelatie staat centraal zodat beiden weer verder kunnen. 

Het adagium van de publiekscampagne ‘Door te bespreken, kunnen we het doorbreken’ zou zomaar een RABA-slogan kunnen zijn.

De medewerkers van het RABA (Rijksloket Advies en Bemiddeling Arbeidszaken) zijn MfN-registermediator en bij uitstek toegerust om bemiddelende gesprekken te begeleiden. Het RABA is een laagdrempelige voorziening op basis van de CAO Rijk. Neem gerust contact op voor een advies over de aanpak van problemen bij SGG. Dat geldt ook voor andere kwesties waar sprake is van een onveilige werkomgeving en grensoverschrijdend handelen. We werken voor alle rijksambtenaren en er zijn kosten verbonden.

Het adagium van de publiekscampagne ‘Door te bespreken, kunnen we het doorbreken’ zou zomaar een RABA-slogan kunnen zijn.

Contact en meer informatie

Het RABA is iedere werkdag bereikbaar via: het contactformulier, of via e-mail raba@rijksoverheid.nl of telefoon 06 31 622 633.

Bekijk ook de video waarin de mediators van het RABA over hun werk vertellen.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.