Help! Een arbeidsconflict

weblogberichten

Werken neemt een groot deel van onze week in beslag en als dat even niet lekker loopt, dan kan dat van grote invloed zijn op onze gemoedsrust op maar ook buiten het werk. En is er privé iets aan de hand, dan kan dat ervoor zorgen dat we op het werk – soms langdurig – niet lekker in de wedstrijd zitten. We weten dat overigens lang niet altijd van elkaar. Soms lopen dingen voor de één gevoelsmatig juist op rolletjes, maar denkt een ander daar anders over. Of het matcht gewoon niet zo goed met die ene collega.

Illustratie van twee hoofden die met elkaar praten in een onbegrijpelijke tekstwolk

Wat er ook speelt, we gaan allemaal anders met dergelijke omstandigheden om maar zijn op het werk wel aangewezen op de interactie met anderen (met ook weer hun eigen belevingswereld). Dat wil nog wel eens (flink) botsen.

Hoe erg is het eigenlijk als het botst? Een klein meningsverschil of een groot conflict, er zijn diverse soorten en maten en regelmatig kunnen zaken gelukkig in goed overleg worden opgelost. Lukt dat echter niet, dan kunnen situaties escaleren tot een conflict dat de interactie gaat overheersen, of zo kan het althans voelen voor de betrokkenen. Nog vervelender wordt het als een conflict effect heeft op de gezondheid van mensen en leidt tot een ziekmelding. 

Tegelijkertijd is het – uitzonderingen daargelaten – een utopie om te denken dat het in een carrière van ± 45 jaar nooit eens tot spanningen komt. We raken elkaar soms even kwijt. De vraag is dan: hoe gaan we ermee om als dat onvermijdelijke moment zich aandient?

Kansen

In onze optiek bieden conflictsituaties ook kansen tot persoonlijke groei, tot toenadering tot elkaar en in potentie zelfs een fijnere samenwerking dan voorheen. Of tot een gezamenlijk besluit om een andere weg in te slaan, dat kan natuurlijk ook. Gemakkelijk geschreven en de praktijk toont zich soms weerbarstig, maar het begint altijd met de bereidheid het gesprek met elkaar aan te gaan. 
Zit je met een uitdagende situatie op het werk dan is ons advies: ga dat gesprek met de ander aan en als je dit lastig vindt of je hebt het al geprobeerd, neem dan eens vrijblijvend contact op met een van de mediators van het RABA. Bij ons vind je in ieder geval een luisterend oor en wellicht wordt hiermee de eerste stap gezet richting een constructieve oplossing voor de situatie waar je in zit. Een oplossing die je dan samen met elkaar bereikt. Het RABA opereert onafhankelijk en kan helpen door middel van advies, gesprekken onder begeleiding of mediation.

Zie je een conflict ontstaan bij anderen (bijvoorbeeld vanuit je positie van HR-adviseur of als vertrouwenspersoon) en je wilt weten wat de mogelijkheden zijn, neem dan ook gerust contact met ons op. Wij denken graag mee.

Meer informatie

Het RABA is iedere werkdag telefonisch bereikbaar via 06-31622633, via email: raba@rijksoverheid.nl, of via het formulier op de website.

Joren van Dijk

Dit artikel is geschreven door Joren van Dijk. Sinds kort is hij als MfN-registermediator verbonden aan het RABA. Lees hier zijn introductie.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.