In gesprek gaan met je leidinggevende. Zo doe je dat!
weblogberichten
Recent stond in het Algemeen Dagblad een artikel met de kop: “Corona maakt van de baas een controlfreak: Sommige werknemers durven niet eens naar de wc”. Wat is hier aan de hand? Duidelijk is dat de werknemer zich onder druk gezet voelt met onzekerheid en gevoelens van angst tot gevolg.
Niet alleen op de werkvloer maar nu ook bij thuiswerken kan dergelijk gedrag van de leidinggevende tot hoogoplopende spanningen en werk gerelateerde stress leiden. Liesbeth Begheijn, mediator bij het RABA geeft 5 tips hoe je met deze ongewenste situatie om kan gaan.
Conflict uit de weg gaan
Sinds half maart 2020 is er voor de werknemer in Nederland veel veranderd. Een aanzienlijk deel van de ambtenaren werkt thuis. Dit heeft tot gevolg dat je elkaar niet meer tegenkomt tijdens een werkoverleg of bij de koffieautomaat. Als het niet botert met een collega of met je leidinggevende lijkt dit een ideale situatie. Je kunt het conflict letterlijk uit de weg gaan. En als je contact via Webex of Zoom hebt, is je computerscherm een schild, een beschermende laag tussen jou en die ander. Wordt het te ingewikkeld, dan kan het gebeuren dat de Wifi wegvalt, helaas….
Als deze situatie langer voortduurt, komt er een moment dat vermijden niet meer kan. Je voelt dat je iets moet doen, je slaapt slechter en de spanningen nemen toe. Ook jij weet dat er toch moet worden samengewerkt en dat de personeelsgesprekken er ook weer aankomen …
Vijf tips
Het is belangrijk om je te realiseren dat dit gaat over (on)macht en dat de leidinggevende ook worstelt met de invulling van zijn rol als manager van een thuis werkend team. Eisen stellen, drammen en vertellen wat jij moet doen kunnen het gevolg daarvan zijn. Wat kan jij doen om dit te stoppen:
1. Wacht niet te lang om in gesprek te gaan
Hoe eerder je dat doet, des te makkelijker is het om er onderling uit te komen
2. Maak een afspraak en geef het onderwerp van gesprek aan
Belangrijk is om een moment van de dag te kiezen waarop jij op je best bent
3. Bereid het gesprek goed voor
- Dit biedt houvast in het gesprek en geeft een gevoel van rust
- Schrijf vragen en belangrijke zaken voor jezelf op
- Welk gedrag van de leidinggevende vind je lastig, wat is het gevolg van dit gedrag, welk gevoel roept dit bij je op en benoem het gewenste gedrag
Maak voor het gesprek een korte wandeling, neem een koffie en ga nog even naar de wc
4. Besteed tijdens het gesprek aandacht aan hoe je communiceert
Wees nieuwsgierig
Luister goed, vat samen en vraag door
Vul niet in voor de anderKalmeer jezelf als je dreigt te ontploffen
Maak concrete afspraken
5. Kom je er met elkaar niet uit?
Neem dan contact op met het RABA voor advies en begeleiding bij arbeidsconflicten
Meer informatie
De adviseurs van het RABA zijn iedere werkdag telefonisch bereikbaar via 06-31 622 633. Ze luisteren naar je en adviseren je hoe jullie samen het conflict kunnen oplossen.
Je kunt ook het contactformulier op rabarijk.nl gebruiken. Op deze website vind je informatie over de werkwijze van het RABA en stellen de adviseurs zich aan je voor.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.